Konzumácia kvalitnej kávy je čoraz rozšírenejšia aj u nás. Mnohí Slováci nielen radi zájdu do svojej obľúbenej kaviarne s priateľmi, ale radi si pripravia aj svoj obľúbený povzbudzujúci nápoj u seba doma. Na to existujú rôzne spôsoby, jedným z nich je kúpiť si kvalitný kávovar, ale aj kávu. Ako si vybrať tú pravú orechovú?

Koľko ľudí, toľko chutí - aká káva sa hodí práve pre vás?
(zdroj: unsplash.com)

Hľadáte v káve čokoládu?

Ponuka káv je v súčasnosti široká – nájdete stovky predajcov online, aj v kamenných obchodoch. Ponúkajú desiatky káv s pestrou paletou chutí, rôzne odrody a druhy a odtiene praženia. Pre bežného kávičkára preto môže výber správnej kávy v toľkej ponuke robiť problémy.

V prvom rade by ste si mali položiť túto otázku: akú chuť v káve hľadáte? Ak preferujete čokoládové a orieškové chute, pravdepodobne preferujere aj miernu horkosť a veľmi jemné ovocné podtóny a dochute. V takom prípade siahnite po kávach, ktoré sú označené slovami “tmavé praženie” alebo “full city roast”. Takto označená káva je najlepšia na espresso a má minimálnu aciditu, čiže nie je vôbec kyslá.

Pre viac tipov a rád sa určite odporúčame pozrieť aj na https://www.kavickuj.sk/, kde sa dozviete množstvo ďalších zaujímavostí o káve a jej pití.

Nehodí sa do automatov

Ovocné, sladké a šťavnaté chute nájdete v o niečo kyslejšej káve. Kávy patriace do tejto sviežej kategórie majú na sebe označenie “svetlé praženie” alebo “city roast”. Pri takomto type praženia najviac vyniknú chuťové charakteristiky kávy. Tí, ktorí dlho pili prepražené nekvalitné kávy, považujú takýto typ kávy za príliš kyslý.

“Ovocné” kávy nie sú veľmi vhodné do automatických kávovarov, pretože ich príprava je háklivejšia a automaty nedokážu zo zrna takejto kávy vytiahnuť celý potenciál. Takýto typ kávy sa preto hodí na alternatívnejšie spôsoby prípravy, akými sú V60, chemex, aeropress, french press aj moka konvička.

Ak sa vám až tak nechce kávu pripravovať

Niektoré pražiarne už dnes ponúkajú aj personalizovanie kávy podľa stupňa praženia. Neexistuje totiž univerzálny, ktorý by vyhovoval každému. Vo všeobecnosti viac ľuďom vyhovuje tmavšie praženie a miešanie arabiky s robustou.

Vybrať sa dá aj podľa toho, ako si budete kávu doma pripravovať. Pri pákovom kávovare, Moka presse alebo French presse možno oceníte aj mletú kávu, čím vám odpadne investícia do mlynčeka a tiež neustále mletie. Ak preferujete rýchlu a “čistú” prácu, odporúčame kapsulový kávovar a následné dokupovanie kapslí. Tento spôsob však nie je príliš ekologický – stavte preto na znova naplniteľné kapsule.

Stále ste sa nerozhodli? Nechajte si poradiť v predajni alebo online od odborníkov. A medzitým si zožeňte aspoň kávovar. Tu si môžete zasa pozrieť rady odborníkov k výberu kávovara a vybrať ten najlepší a pre vás najvhodnejší.